Lansarea studiului tematic: Mediterana de Est și Orientul Mijlociu după căderea regimului Assad în Siria – între oportunități de cooperare și provocări regionale

Institutul Diplomatic Român a organizat astăzi, 3 aprilie 2025, evenimentul de lansare a studiului „Mediterana de Est și Orientul Mijlociu după căderea regimului Assad în Siria – între oportunități de cooperare și provocări regionale”.
Analiza colegului nostru, Dragoș C. Mateescu, cercetător al IDR, explorează viziunea, riscurile și oportunitățile pentru o regiune extrem de importantă și aduce în atenție elemente-cheie pentru factorii de decizie și publicul informat.

Înainte de a prezenta pe scurt studiul lansat astăzi, dorim să-i mulțumim domnului Cătălin Gomboș pentru acceptarea rolului de speaker și tuturor celor care au dat curs invitației noastre și au contribuit la o dezbatere consistentă!

Context: În urma căderii regimului Assad și a diminuării influenței ruso-iraniene în Orientul Mijlociu, regiunea se află într-o perioadă de reașezare geopolitică. Actori precum Turcia, Israel, SUA și partenerii lor din Golf explorează noi forme de colaborare strategică.

Întrebarea centrală a studiului este:
„Favorizează căderea regimului Assad o creștere decisivă a influenței unor state individuale sau, mai degrabă, creează condiții pentru progrese semnificative în ce privește proiectele de cooperare regională?”

Analiza urmărește două domenii esențiale: Coridorul Sudic și India-Middle East-Europe Economic Corridor (IMEC), respectiv resursele energetice din zona lărgită a Mediteranei Orientale.

IMEC este o rută complementară coridorului sudic clasic, oferind o soluție viabilă la blocajele logistice și riscurile de securitate din zona Bab-el-Mandeb și Canalul Suez. Proiectul implică India, SUA, UE, Arabia Saudită și Israel, cu scopul de a reduce timpul și costurile de transport între Asia și Europa și de a stimula cooperarea economică.

În ceea ce privește resursele energetice din zona lărgită a Mediteranei Orientale, sunt estimate peste 6.000 de miliarde mc de gaze naturale și 7 miliarde de barili de petrol. Pe lângă Egipt și Israel, Cipru se conturează ca un pivot energetic cheie, în ciuda tensiunilor regionale în care este implicată și Turcia.

Vă invităm să explorați în întregime studiul la secțiunea disponibilă aici.



Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.