Cursuri - Diplomați Străini
Programul de formare profesională în domeniul afacerilor europene dedicat demnitarilor, membrilor corpului diplomatic și consular, funcționarilor publici din Republica Moldova
13-26 septembrie 2023, Chișinău, sala de conferințe a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene/Sediul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
În cadrul Consiliului European din 23 iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. Autoritățile din R. Moldova au solicitat sprijinul României pentru consolidarea competențelor profesionale și adaptarea acestora la acquis-ul european, precum și în vederea îndeplinirii măsurilor propuse de către Comisia Europeană privind aderarea. Experiența României de fost stat candidat, criteriile îndeplinite și lecțiile învățate reprezintă activități esențiale care pot aduce o contribuție majoră demersurilor Republicii Moldova de integrare europeană.
În acest context a fost inițiat un program pilot pentru pregătirea în domeniul afacerilor europene a demnitarilor și experților din administrația publică centrală a R. Moldova. Prin intermediul programului, cursanții vor înțelege dincolo de abordările strict teoretice, exigențele fiecărei etape din procesul de aderare, pașii de parcurs, asumarea și îndeplinirea obiectivelor.
Programul de formare profesională a fost elaborat împreună cu fostul negociator șef al României, profesorul universitar Vasile Pușcaș și cu contribuția domnului conferențiar universitar Răzvan Cotovelea (SNSPA), fost ministru al Comunicațiilor și fost coordonator național al asistenței naționale nerambursabile și a fost structurat în 9 module.
Modulul I – Inițiere în politicile UE; programe de finanțare prin instrumente de preaderare; importanța programului de reforme economice în contextul aderării.
Grup țintă: membrii guvernului, secretarii de stat, șefii de cabinet.
Modulul II– Inițiere în politicile UE; programe de finanțare prin instrumente de preaderare.
Grup țintă: deputați, consilieri și funcționari parlamentari.
Modulul III -Negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană
Grup țintă: președinții și secretarii Grupurilor de Lucru; alți funcționari implicați în actvitatea grupurilor de lucru.
Modulul IV– Sistemul de achiziții publice în contextul aderării la Uniunea Europeană.
Grup țintă: funcționarii din cadrul Ministerul Finanțelor, Banca Națională a R. Moldova, Agenția Proprietății Publice, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Cancelaria de Stat.
Modululele V și VI – Instrumente de asistență financiară UE
Grup țintă: funcționarii din Ministerul Finanțelor, Cancelaria de stat
Piața unică a UE; dreptul concurenței.
Grup țintă: funcționarii din Banca Națională a R. Moldova Ministerul Finanțelor, Cancelaria de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Serviciul Vamal
Modulul VII – Instituțiile judiciare în procesul de (pre)aderare
Grup țintă: funcționarii din cadrul Centrului pentru armonizarea legislației, Ministerul Justiției, Procuratura Generală / Procuratura Anticorupție.
Modulul VIII – Planul de reforme economice în procesul de (pre)aderare
Grupul țintă: funcționarii din Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Banca Națională a R. Moldova/ alte institutii reprezentative pentru procesul de coordonare si elaborare a planului de reforma economică.
Modulul IX – Politica agricolă comună.
Grupul țintă: funcționarii din Ministerul Agriculturii, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei alte institutii reprezentative pentru procesul de coordonare si elaborare a planului de reforma economică.
Cursanții vor beneficia de expertiza unor specialiști de top în domeniul afacerilor europene, negocierilor internaționale, economiei și finanțelor:
- Crin Bologa, fost procuror șef Direcția Națională Anticorupție.
- Răzvan Cotovelea, fost ministrul al Comunicațiilor, fost coordonator național al asistenței naționale nerambursabile, fost ministru adjunct al Afacerilor Europene, actualmente conferențiar universitar la SNSPA.
- Eugen Dijmărescu, economist, fost viceguvernator al Băncii Naționale a României, fost ministru de finanțe.
- Leonard Orban, primul comisar al României în Comisia Europeană, fost ministru al afacerilor europene, fost consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene.
De asemenea, cursanții vor beneficia de vastele cunoștințe aplicate ale unor experți reputați:
- Lucica Crăciun, Director General Autoritatea de Certificare și Plată din cadrul Ministerului Finanțelor.
- Alexandru Matei, consultant accesare fonduri europene; fost membru în echipa de negocieri a României cu UE.
- Ciprian Pilan, este unul dintre cei mai experimentați experți ai Consiliului Concurenţei, începându-şi cariera în această instituţie din România în anul 2002, în calitate de inspector de concurenţă în cadrul Direcției Ajutor de Stat. Ciprian este licențiat în drept și economie.
În perioada 2003-2005, a fost membru al echipei Consiliului Concurenței pentru negocierile capitolului de aderare “Politica Concurenței”, fiind în principal responsabil de ajutorul de stat pentru restructurarea sectorului siderurgic. Dupa închiderea negocierilor de aderare la UE, în decembrie 2004, Ciprian a facut parte din task-force-ul care a pregătit România pentru alinierea schemelor de ajutor de stat regionale și ocuparea forței de muncă la cerințele europene. - Mihai Sebe, expert Institutul European din România, cadrul didactic asociat Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.