- iulie 16, 2024
- Posted by: IDR
- Categories: Conferințe și dezbateri, Evenimente
Institutul Diplomatic Român (IDR) a fost gazda conferinței ”Integrarea Europeană a Republicii Moldova și sprijinul României”, organizată de Asociația studențească Security Studies and World Politics (SSWP), Universitatea din București, în colaborare cu IDR.
Liliana Popescu-Bîrlan, directoarea generală a Institutului, a deschis evenimentul printr-o serie de aprecieri cu privire la importanța temei conferinței, a implicării tinerilor în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, precum și pentru eforturile depuse de Chișinău în vederea integrării europene a R. Moldova.
E.S. Victor Chirilă, ambasador al Republicii Moldova în România, a subliniat importanța alegerilor prezidențiale ce vor avea loc în luna octombrie a acestui an în Republica Moldova. De asemenea, a punctat rolul crucial al referendumului pentru integrarea europeană la care sunt așteptați cetățenii moldoveni în toamna acestui an, invitând tinerii să se mobilizeze pentru o participare cât mai numeroasă.
Președinta SSWP, Victoria Ghițulete, a precizat că evenimentul a luat naștere în urma unei vizite a studenților la ambasada Republicii Moldova, unde au remarcat importanța unei discuții libere despre integrarea europeană a Republicii Moldova și combaterea propagandei.
Vorbitorii cheie invitați la conferință au fost:
• Iulian Chifu, președintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning;
• Octavian Dragomir, din partea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova;
• Ileana Racheru, șefă a Serviciului Furnizare de Expertiză în cadrul IDR;
• Elena Calistru, președintă Funky Citizens;
• Antuanela Răileanu, jurnalistă Antena 1;
• Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, jurnaliști TV8 Republica Moldova;
• Mihai Isac, jurnalist TVR Moldova.
Jurnaliștii postului de televiziune TV8 din Republica Moldova au împărtășit informații și perspective inedite referitoare la puternica propagandă anti-europeană a Moscovei. Narativele rusești au scopul de a dezinforma pe cetățenii moldoveni, de a le împiedica parcursul de integrare europeană și de a influența rezultatele alegerilor care vor urma.
Au susținut alocuțiuni o serie de invitați din partea societății civile din Republica Moldova în România, precum reprezentanți ai Organizației Studenților Basarabeni din București și Clubul Basarabencelor din România. Ei au arătat, din proprie experiență, cât de important este sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și cât de mult înseamnă pentru ei să aibă o susținere atât de valoroasă din partea părții române.
Adresăm mulțumiri SSWP pentru inițiativa de a organiza un eveniment cu o tematică atât de importantă atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România. De asemenea, mulțumim tuturor participanților pentru prezență, întrebările interesante și discuțiile bogate.