Anda Filip, directoare în cadrul Uniunii Interparlamentare, invitată specială în cadrul programului “Leadership în Diplomație si Guvernare”

Institutul Diplomatic Român a avut plăcerea de o avea ca lector invitat special pe Excelența Sa, doamna ambasador Anda Filip, în cadrul programului “Leadership în Diplomație și Guvernare” (LDG).

Fostă diplomată în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, doamna Filip a deținut succesiv funcțiile de ofițer OSCE, purtător de cuvânt al Ministerului, consilier ministru la Ambasada României din Washington DC și Ambasador, reprezentant permanent al României la Biroul Națiunilor Unite și alte organizații internaționale cu sediul la Geneva.

S-a alăturat Uniunii Interparlamentare în 2003, în calitate de șef al Biroului Permanent de Observare al UIP la Națiunile Unite din New York, unde a avut un rol crucial în consolidarea dimensiunii parlamentare în cadrul Națiunilor Unite. A contribuit la stabilirea unei interacțiuni mai puternice și sistemice între sistemul ONU, parlamente și UIP.

Doamna Filip ne-a prezentat într-o manieră caldă și profesionistă sistemul de la Geneva, pe care l-a numit ”bucătăria specializată a Națiunilor Unite”, și impactul românesc în structurile ONU și ale Uniunii Interparlamentare.

Prin exemple concrete, ne-a demonstrat cum există potențial ca țările mici sau mijlocii să aducă schimbări extraordinare în sistemul de drept international și să-și aducă aportul în chestiuni umanitare, deci cum și pentru România există posibilitatea de a contribui activ și eficient la temele de interes ale lumii.

Despre Uniunea Interparlamentară ne-a explicat că este locul în care propunerile, inițiativele și intervențiile sunt foarte apreciate, fiind o organizație formată din parlamentari ai peste 150 de state. Am tratat împreună problematica dialogurilor între reprezentanții statelor, comunicarea dintre puterile lumii și intervențiile statelor mai mici în procesele decizionale.

Dorim să îi mulțumim pentru prezență și, mai ales, pentru dialogul inspirational și extrem de bogat în informații!Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.