Mâine, 13 septembrie, se lansează la Chişinău Programul  de formare profesională în domeniul afacerilor europene dedicat demnitarilor, membrilor corpului diplomatic și consular, precum și funcționarilor publici din Republica Moldova. Programul, organizat de IDR, MAE român și RoAid, este cel mai complex program de formare în afaceri europene oferit Republicii Moldova de către un stat membru al UE. Programul a fost conceput pe module, iar primul include: Inițierea în politicile UE,  Programe de finanțare prin instrumente de preaderare şi Importanța programului de reforme economice în contextul aderării. Acest modul este dedicat membrilor guvernului și șefilor de cabinete ai miniștrilor.

În cadrul prelegerilor care vor fi susținute în prima zi,  cursanții vor avea prilejul de a afla din experiența și expertiza domnului Leornard Orban, fost ministru al Afacerilor Europene, fost comisar european, fost negociator șef al României cu Uniunea Europeană și fost consilier prezidențial pe probleme de afaceri europene.  Prin intermediul programului, aproximativ 400 demnitari, diplomați și funcționari din Republica Moldova vor cunoaște politicile UE, programele de finanțare, necesitățile de reforme în domeniile justiției și finanțelor, piața internă. România va oferi, de asemenea, din experiența negocierilor în cadrul grupurilor de lucru și a înființării unor instituții dedicate afacerilor europene.

La ceremonia de deschidere, care va avea loc la sediul ministerului de externe al Republicii Moldova, va fi  transmis un mesaj din partea doamnei Luminița Odobescu, ministra Afacerilor Externe a României. În deschidere și-a anunțat participarea domnul Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova. Din partea României vor participa E.S. Cristian Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova, Dl. Bogdan Chirițoiu președintele Consiliului Concurenței, Dna. Liliana Popescu Bîrlan, director general al Institutului Diplomatic Roman.

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.