Echipa

Dan Petre – Directorul general al Institutului Diplomatic Român din ianuarie 2013. Înainte de a avea această funcție, a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe (mai 2012- ianuarie 2013). Anterior, a fost consilier de stat și șeful cabinetului diplomatic al Președintelui României în timpul administrației lui Emil Constantinescu (1996-2000), lector universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, Director executiv, Centrul regional Project on Ethnic Relations pentru Europa Centrală, Estică și de Sud-Est și cercetător științific la Institutul Diplomatic Român. Specialist în afaceri internaționale și geopolitică, Dan Petre este autorul a multor articole academice și de presă, fiind de multe ori invitat al mai multor canale media ca expert. Pentru activitatea sa a fost decorat de Președintele României cu ordinul național “Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer și deține, deasemenea, mai multe decorații străine. 

 

Simona Spinaru a fost numită în funcția de director al Institutului Diplomatic Român la 25 mai 2017. Este diplomat de carieră, lucrează în Ministerului Afacerilor Externe din anul 2003, iar în prezent are gradul diplomatic de ministru consilier.

Pe parcursul carierei diplomatice a activat în diverse structuri ale Ministerului Afacerilor Externe și Guvernului României, furnizând expertiză pe domenii precum dreptul european și internațional, afaceri europene, drepturile omului și minorități, organizații internaționale, securitate și conflicte internaționale. În serviciul exterior, a ocupat poziția de consilier diplomatic în cadrul Secției Politice a Ambasadei României la Londra.

Este absolventă a Facultății de Drept a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, promoția 2000. Printre alte cursuri și specializări obținute se numără Master în relații internaționale, analiza și soluționarea conflictelor (SNSPA, București), Fellowship în diplomație și drept internațional (Edmund A. Walsh School of Foreign Service/Georgetown University, Washington D.C.), Master în dreptul internațional public (LLM/UCL, London) etc.

Echipa
Echipa

Andra Dodiţă a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti, specializarea arabă-engleză (2011), respectiv programul de masterat Spaţiul islamic: societăţi, culturi, mentalităţi (2013) din cadrul aceleiaşi Facultăţi. În prezent este doctorandă a Şcolii de Studii Avansate a Academiei Române în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”.

Din 2013 lucrează ca referent relaţii II în cadrul IDR, aria de expertiză fiind spaţiul arabo-islamic. În perioada 2014-2017 a fost colaborator al Secţiei de limba arabă din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde a predat cursuri de limba arabă literară.

 

Cristian-Tudor Şerban – doctor în istorie. Cercetător pe probleme legate de activitatea diplomatică a României în timpul celor două conflagraţii mondiale, precum şi a aspectelor ce ţin de viaţa cotidiană pe timp de război. Absolvent al Facultăţii de Istorie din Iaşi, titlul de doctor în istorie a fost obţinut la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti cu volumul: Viaţa urbană din România în timpul celor două războaie mondiale (1916-1918; 1941-1944).

Echipa
Echipa

Ileana Racheru este doctor în  Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti. Din noiembrie 2013 este cercetător (referent relații I) în cadrul Institutului Diplomatic Român, domeniul de expertiză-spaţiul ex-sovietic. Anterior, a lucrat ca jurnalist, specializat în politica externă la revista 22. Majoritatea studiilor sale au la bază interviuri și vizite de studiu realizate în Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan sau Federația Rusă.

A publicat articole şi a acordat interviuri în revista 22, Foreign Policy Romania, New Eastern Europe, contributors.ro, TVR, RFI România, The Epoch Times România, Adevărul.

Costel Ursu este absolvent al Facultății de Istorie (2007), al Facultății de  Teologie (2006) din cadrul Universității din București și al Facultății de Drept din cadrul Universității Hyperion din București (2010). În 2008, a absolvit programul de masterat la Facultatea de Teologie, specializarea Teologie Istorică. În 2010, a absolvit Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare Carol I din București, iar din 2011 este doctor în Istorie – specializarea Istorie Modernă Românească.

Din anul 2008, lucrează la Institutul Diplomatic Român, activând în mai multe direcții. În prezent, face parte din echipa de organizare a programelor pe care IDR le are în desfășurare.

Echipa