- decembrie 12, 2023
- Posted by: IDR
- Categories: Conferințe și dezbateri, Evenimente
Institutul Diplomatic Român a găzduit evenimentul “Violence against women in politics. Chasing solutions”, organizat de Romanian Women Lobby, împreună cu National Democratic Institute. Proiectul a fost susținut de Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în România și de European Women Lobby.
Pe agenda evenimentului au fost incluse paneluri despre: violența împotriva femeii politician, fenomentul #MeToo în România, modelele de sprijin pentru femei candidate ale partidelor politice românești și solidaritatea în fața atacurilor asupra femeilor în politică.
Odată crescând rolul femeilor în politică și dobândirea de funcții politice înalte, combaterea episoadelor de violență asupra femeii politician și remediile politice sunt din ce în ce mai necesare.
Evenimentul a fost deschis cu o serie de discursuri ale:
– E.S. Doamna Willemijn van Haaften, Ambasador al Regatului Țărilor de Jos în România
– E.S. Katerine Kavalec, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România
– Laura Albu, Președintă a Romanian Women’s Lobby
– Alice Pop, Directoare a National Democratic Institute Romania
– Dina Loghin, Vicepreședintă a European Women’s Lobby
– Liliana Popescu, directoare generală a Institului Dipomatic Român
În dezbaterea despre dificultățile pe care le întâmpină o femeie politician în carieră, au fost atinse subiecte sensibile, de la cazuri precum amenințări și hărțuire, până la propagarea de informații false despre cele care, oricum cu greu, au reușit dețină funcții de conducere.
Unul dintre paneluri a cuprins exclusive bărbați politicieni din partidele mari românești:
– Dan Barna – Uniunea Salvați România (USR)
– Florin Manole – Partidul Social Democrat (PSD)
– Cătălin Teniță – REPER
– Botond Csoma – UDMR
Ei au explicat direcțiile de acțiune ale fiecărui partid în atingerea egalității de gen între femei și bărbați, în special pe locurile eligible de pe listele electorale. S-a dezbătut problematica adoptării unei legi care să prevadă cote de gen, lege deja existentă în proiectele de lucru ale Parlamentului României, pe care invitații au precizat că o susțin.
În continuarea acestui panel a urmat o serie de mărturisiri sensibile ale câtorva femei politician, deținătoare de funcții înalte în diverse instituții ale României. Ele au povestit cum, atât la începutul, cât și de-a lungul carierei lor, au întâmpinat multiple situații de violență psihologică din partea opozanților de gen masculin. Câteva dintre acestea sunt propagarea de informații false despre candidate, care să le aducă puternice atingeri de natură psihologică, crearea ce conținut deepfake care să le prezinte în diverse ipostaze în scop de intimidare sau injurii și expresii neadecvate adresate constant.
Evenimentul s-a încheiat cu o serie de concluzii susținute de:
– Oana Băluță – Conf. univ. dr. SNSPA
– Astrid van Heumen – președintă a NETHERLANDS Coordination to European Women’s Lobby
– Ana Radicevic – directoare de program în National Democratic Institute
– Laura Albu – președintă a Romanian Women’s Lobby