- iunie 16, 2023
- Posted by: IDR
- Categories: Conferințe și dezbateri, Evenimente

Astăzi, 16 iunie, a avut loc masa rotundă „The Digital and the Diplomacy: Contemporary Trends, Challenges and Opportunities for Digital Diplomacy, Global Digital Cooperation & the IT Sector”, organizată de Facultatea de Științe Politice a Universității din București în parteneriat cu Institutul Diplomatic Român. Evenimentul, desfășurat în sala Dimitrie Cantemir a IDR, a fost organizat ca parte a proiectului Erasmus+ „Digital Diplomacy: Building the Common Future with Technology”.

Au vorbit în deschiderea evenimentului dl. Dragoș C. Mateescu, Director al Departamentului Furnizare Expertiză al IDR, și dna. Özgün Erler Bayır, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din Istanbul. Prezentările principale au fost ținute de dl. Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford, și de dl. Mihai Matei, președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și cofondator al ONG-ului Geeks for Democracy.
Dl. Bjola, autor al numeroase studii academice privind diplomația digitală, a ținut o prelegere cu privire la diplomația digitală, începând de la definiția și originea conceptelor și practicilor. Corneliu Bjola s-a concentrat pe evoluția diplomației digitale și a semnificației acesteia, dar și a conceptului de digital branding pentru diplomația digitală. Au fost precizate și noi evoluții și subiecte în studiul diplomației digitale, precum politica externă feministă, diplomația tehnologiei (tech diplomacy), operațiuni de influență și importanța algoritmilor pentru guvernare.

Venind din zona societății civile și a sectorului privat din zona IT, dl. Matei vorbit despre evoluțiile, provocările și oportunitățile sectorului IT, atât la nivel global, cât și la nivelul României. Mihai Matei a discutat despre perturbările create de tehnologiile de inteligența artificială și învățare automată, nivelul scăzut de educație în capabilități IT și neînțelegerile dintre SUA, UE și statele-membre UE în privința politicilor legate de tehnologii. Au fost menționate și oportunități, precum digitalizarea serviciilor publice și a sistemelor de sănătate.

Astfel de evenimente sunt deosebit de importante pentru înțelegerea noilor evoluții privind relația dintre tehnologiile digitale și afacerile internaționale. Contextul în care a avut loc masa rotundă întărește această idee – diplomația publică a devenit esențială pentru combaterea dezinformărilor rusești cu privire la războiul Moscovei împotriva Ucrainei. Diplomația digitală a căpătat noi înțelesuri odată cu dezvoltarea Internetului global și social, așa cum îl știm astăzi.
Institutul Diplomatic Român urmărește cu atenție și interes aceste evoluții, ținând cont de dezvoltarea dinamică a noilor tehnologii și de întrepătrunderea acestora cu afacerile internaționale. Încercările actuale de a reglementa instrumentele bazate pe inteligența artificială (AI) și eforturile internaționale de a reglementa activitatea statelor în spațiul cibernetic devin cu atât mai relevante în contextul alegerilor americane și europene din 2024. Dezvoltarea accelerată a tehnologiilor de inteligență artificială și învățare automată (Machine Learning) va reprezenta o sabie cu două tăișuri: combaterea campaniilor de dezinformare în masă și a boților va deveni mai facilă, dar și dezinformările vor fi consolidate de texte, imagini și videoclipuri generate de platforme AI.
