Curs de formare și perfecționare profesională
POLITICĂ EXTERNĂ ȘI DIPLOMAȚIE
Scopul principal al programului de formare este acela de a familiariza cursanții cu teoriile și conceptele relațiilor internaționale, cu problematica politicii externe a unui stat, precum și cu rolul diplomației în cadrul politicii externe. În mod firesc, vom acorda un rol aparte politicii externe a României.
Cursul contextualizează politica externă și diplomația statelor în relație cu organizațiile internaționale din care ele fac parte. Ne vom concentra pe organizații relevante pentru România, precum Uniunea Europeană, NATO, ONU, OCDE, Consiliul Europei etc.
Descrierea generală a programului
Cursul “Politică Externă și Diplomație” propune o combinație unică în spațiul intelectual românesc, oferind participanților o curriculă dinamică, axată pe dezvoltarea unui set extins de competențe transversale , cât și o interacțiune vie cu personalități marcante ale politicii externe. .
Structura cursului implică patru module principale, concepute special pentru facilitarea unei tranziții naturale dinspre aspectele generale ale politicii externe și diplomației, către aspectele specifice de ordin analitic, legislativ și instituțional.
Modulul I prezintă imaginea de ansamblu a tematicii principale, oferind gradual participanților elemente de ordin conceptual și practic din mediul diplomatic și instituțional.
Modulul II adaugă un nivel superior cunoașterii, punând în evidență, deopotrivă, arhitectura internă a politicii externe românești, cât și contextualizarea acesteia prin intermediul unor studii de caz atent selectate și prezentate de actuali și foști diplomați.
Modulul III este centrat pe dezvoltarea de abilități și competențe specifice diplomației și politicii externe, în care vor fi abordate subiectele: comunicarea în diplomație, importanța persuasiunii, multidimensionalitatea negocierilor și a abilităților de negociere, importanța gândirii strategice și a prognozei în politica externă și dezvoltarea de competențe aferente lor.
Modulul IV abordează teme majore ale evoluției relațiilor internaționale actuale, punând accent pe înțelegerea tendințelor globale actuale, pe aspecte transversale ale politicilor externe ale statelor dar și ale organizațiilor internaționale, precum și pe schimbări majore ale guvernanței globale.
Cursul se adresează persoanelor care lucrează în diferite medii de activitate și care doresc să-și lărgească orizontul de cunoaștere în domeniile diplomație, politică externă și relații internaționale. Este orientat spre specificul diplomației – de aceea, poate fi urmat ca un curs de formare pentru persoanele care aspiră să lucreze în diplomație. Deopotrivă, se adresează celor care, prin natura activității lor, lucrează în diplomație, relații externe și doresc să se perfecționeze.
Obiectivele programului
O1. Înțelegerea critică de către cursanți a principiilor și elementelor instituționale care definesc politica externă și diplomația în perioada modernă, dar și în contextul internațional actual.
O2. Înțelegerea critică de către cursanți a evoluțiilor politice și a relațiilor internaționale, prin activități specifice ale actorilor statali, interguvernamentali (organizații internaționale) și non-statali (multinaționale, instituții religioase, ONG-uri internaționale etc).
O3. Dezvoltarea unei atitudini de deschidere intelectuală a cursanților către zone geografice, culturale, politice și socio-economice din afara spațiului Euro-Atlantic.
Data începerii cursului: 26.05.2025, format hibrid
Număr de locuri: 80 cu taxă și 10 fără taxă, care sunt atribuite angajaților Ministerului Afacerilor Externe, conform HG 880/2005
Durata cursului: cursul va cuprinde un număr de 55 de ore și va începe în format hibrid la data de 26.05.2025.
Cursul se va desfășura de luni până joi, în intervalul orar 17.00 – 20.15.
Lectori
Lista lectorilor va fi compusă în principal din diplomați, analiști de politică externă, cadre universitare, specialiști cu experiență relevantă în domeniile propuse.
Cine se poate înscrie?
Personal cu funcții de conducere și de execuție din Ministerul Afacerilor Externe, precum și din administrația publică centrală și locală, societatea civilă, mediul privat și alte persoane interesate de formare continuă și de perfecționare, absolvenți de studii superioare.
Taxa de participare: 3500 RON
Plata se va face în contul Institutului Diplomatic Român, CUI 17984679, deschis la Trezoreria Statului Sector 1, IBAN: RO59TREZ70120G330500XXXX.
Taxa poate fi plătită prin transfer bancar, în perioada 7 mai 2025 – 25 mai 2025
DOSARUL DE ÎNSCRIERE
Dosarul de înscriere va fi trimis în perioada 8 aprilie – 5 mai 2025, ora 16:30 strict și va conține:
- Formularul de înscriere și declarația GDPR cu Nota de Informare;
- Nominalizare din partea instituției de stat (a șefului instituției) SAU scrisoare de intenție (pentru persoanele din mediul privat);
- Copia diplomei de licență și a cărții de identitate;
Notă! – Pentru absolvenții cu studii efectuate în străinătate, Institutul Diplomatic Român recunoaște doar diplomele de licență atestate de Ministerul Educației, prin Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), conform regulamentului de echivalare a studiilor internaționale însoțite de Atestatul de echivalare a diplomei.
- Curriculum Vitae Europass (cu fotografie).
Dosarul trebuie să respecte ordinea exactă a documentelor de mai sus
Documentele vor fi trimise într-un singur fișier, în format .pdf, la adresa ped3@idr.ro (menționați la subiect: Curs Politică externă și diplomație IDR 26.05.2025).
Dosarele incomplete NU vor fi luate în considerare.
CALENDAR
Selecția dosarelor și comunicarea rezultatelor va avea loc în data de 6 mai 2025.
Semnarea contractelor va avea loc în perioada 7 mai – 25 mai 2025.
Taxa de participare poate fi plătită prin transfer bancar în contul IDR, în perioada
7 mai – 25 mai 2025.
Plata se poate face doar după semnarea contractului de formare profesională.
Valabilitatea contractului de formare profesională încetează de drept dacă plata taxei de participare la curs NU este efectuată până la data 25 mai 2025, inclusiv.
Cursul va începe doar cu participarea numărului minim de 20 cursanți plătitori înscriși.
CONDIȚII DE ABSOLVIRE
Absolvirea cursului de formare și perfecționare profesională este condiționată de o prezență de cel puțin 50% la cursuri și de obținerea unui punctaj minim de 70 de puncte la evaluarea finală a programului de formare profesională.
Absolvenții programului de formare și perfecționare profesională vor primi un certificat de absolvire emis de IDR.
Notă! – În situația în care numărul de candidați va depăși numărul de locuri disponibile, IDR va organiza selecția în funcție de CV și având drept criteriu principal de departajare utilitatea participării la acest curs.
Criterii de selecție suplimentare
În situația în care numărul de candidați va depăși numărul de locuri disponibile, IDR va organiza selecția în funcție de CV și având drept criteriu principal pe cel al utilității participării la acest curs.
- Utilitatea acestui curs pentru domeniul profesional în care își desfășoară activitatea candidatul.
- CV
În cazul în care, din evaluarea dosarelor rezultă egalitate, pentru departajare se poate organiza interviu la sediul IDR.