- februarie 15, 2024
- Posted by: IDR
- Categories: Conferințe și dezbateri, Evenimente
Institutul Diplomatic Român a organizat, pe 15 februarie, conferința intitulată „Optimizarea diplomației economice pentru promovarea intereselor României”.
Evenimentul a deschis seria de manifestări și programe de formare profesională dedicate diplomației economice, componentă vitală a politicii externe a țării noastre, organizate în vederea dinamizării acestui domeniu. Ne-am bucurat să găzduim numeroși oaspeți din structuri relevante ale statului român, atât din executiv, cât și din legislativ, precum și reprezentanți ai mediului universitar, media specializată, și din societatea civilă.
Invitații speciali care au vorbit au fost:
– Lazăr Comănescu, fost ministru al Afacerilor Externe, actualmente, secretar general, Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră.
– Luca Niculescu, secretar de stat, MAE, coordonator național pentru procesul de aderare a României la OCDE.
– Rareș Ștefan Burlacu, președinte, Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior.
Discuția a fost moderată de Liliana Popescu-Bîrlan, director general al IDR.
Domnul Comănescu a punctat importanța cooperării strategice între state, pentru un beneficiu economic mutual. Domnia sa a amintit faptul că istoria ne demonstrează cum competiția și concurența au fost dintotdeauna motorarele dezvoltării economice, însă numai dacă erau realizate intr-un mod corect și echitabil. Astfel, proiectul european ne demonstrează cum poate exista competiție între state pe piață, fără a avea ca finalitate dominanța unui singur actor.
De asemenea, vorbitorul a subliniat cum România trebuie să-și consolideze diplomația economică, participând activ la organizații internaționale și facilitând relațiile economice și conectivitatea în regiunea Europei de Est. Acest efort trebuie să fie multilateral, să încurajeze complementaritatea și, aspect crucial, să implice sectorul antreprenorial și nu doar deciziile guvernamentale.
Domnul Burlacu a explicat rolul și importanța ARICE în diplomația economică a României, alături de acțiunile pe care le întreprinde pentru a asigura o notorietate internațională țării noastre în domeniul economic și pentru a accelera dezvoltarea acesteia. Internaționalizarea firmelor românești este un alt aspect vital în afirmarea poziției noastre pe piața globală. Prin crearea unui mediu favorabil și prin promovarea României ca un pol industrial atractiv pentru companiile străine, putem atrage investiții și stimula inovația în țara noastră. La ora actuală, ARICE operează cu 49 de reprezentanți comerciali ai țării noastre în alte state și se lucrează la eficientizarea activității acestora, inclusiv prin mărirea numărului și specializarea pe domenii-țintă de promovare a afacerilor românești. Domnul Burlacu a oferit și exemple de succes privind atragerea, prin eforturile ARICE, de investiții din Canada, SUA și Franța pentru dezvoltarea unor sectoare strategice, precum energia și dezvoltarea tehnologică în România. La fel de importantă este și implicarea ARICE, alături de ASE și alți actori din domeniu, în elaborarea primei strategii a statului român pentru firmelor românești în comerțul extern.
În discursul domniei sale despre eforturile României de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), domnul Niculescu a făcut o comparație notabilă: OCDE poate fi considerat, în fapt, un NATO al economiei. Printre beneficiile aderării României la OCDE, se numără vizibilitate și credibilitate în mediul financiar global, alinierea standardelor cu cele internaționale și capacitatea de a influența tendințele mondiale. Asta cu atât mai mult cu cât 70% din schimburile comerciale mondiale și 90% din investițiile directe au loc în cadrul OCDE. În final, domnul secretar de stat Niculescu a apreciat că aderarea la OCDE va însemna o ancorare și mai solidă a României în spațiul economic și de securitate euro-atlantic, după aderarea la NATO (2004) și Uniunea Europeană (2007).
În secțiunea dedicată întrebărilor și răspunsurilor, au fost abordate detalii privind modurile posibile de implementare a ideilor valoroase expuse de-a lungul conferinței. O întrebare pusă la final de către profesorul Constantin Brătianu rezumă esența întregii dezbateri: Cum putem face politicienii să înțeleagă importanța existențială a diplomației economice pentru politica externă a României? Dl. Lazăr Comănescu a indicat ca soluție de principiu decuplarea politicii externe și a diplomației economice de ciclurile electorale prin profesionalizarea acestor domenii, pentru ca funcționarea lor să nu mai depindă de numiri politice la conducerea instituțiilor relevante din sistemul de stat.
Răspunsurile la toate celelalte întrebări sunt în legătură cu soluția aceasta. Vorbitorii au exemplificat faptul că acolo unde, în instituțiile pe care le conduc, activează profesioniști promovați pe merit, s-au realizat progrese remarcabile atât înspre aderarea la OECD (Luca Niculescu, MAE), cât și în promovarea unor operatori economici români în străinătate și a investițiilor străine în România (Rareș Burlacu, ARICE).