EN

ForeignDiplo@IDR

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat astăzi, 10 septembrie 2018, la deschiderea cursului „ForeignDiplo2018”, organizat de către Ministerul Afacerilor Externe prin Institutul Diplomatic Român (IDR) și Agenția României de cooperare internațională pentru dezvoltare (RoAid).
Prima ediție a programului „ForeignDiplo@IDR”, care a avut loc în perioada 10-22 septembrie 2018, s-a bucurat de participarea diplomaților din nouă state africane, din zece state din Caraibe și din Secretariatul CARICOM.
În intervenția sa, ministrul afacerilor externe a subliniat că „ForeignDiplo” constituie o oportunitate pentru reconectarea și reapropierea României de statele africane și, în același timp, un prim pas în direcția construirii unei relații pe termen lung cu statele din zona Caraibelor.

***
În prima zi a programului, secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu, a prezentat structura instituțională a ministerului, iar tematica politicii externe, în dinamica actualității europene, a fost abordată de Ștefan Tinca, director politic al MAE.

Programul ”ForeignDiplo2018@IDR” a continuat cu întrevederi în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Anca Măntulescu, directorul Directiei America Latină și Caraibe, alături de Gențiana Șerbu, ambasadorul României la Havana, precum și Bogdan Filip, directorul Direcției Orientul Mijlociul și Africa de Nord, și echipele lor au identificat, împreună cu diplomații din Caraibe și Africa Subsahariană, teme și proiecte ale unor colaborări viitoare.

Diplomații participanți la programul “ForeignDiplo” au vizitat Palatul Elisabeta și au avut o întâlnire cu Alteța Sa Regală Principele Radu.

În cadrul prelegerilor care fac parte din programul ”ForeignDiplo”, participanții s-au familiarizat cu valorile Uniunii Europene, alături de Melania-Gabriela Ciot, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe, de Gabriela Drăgan, director general al Institutului European din România, și de Mădălina Morariu, diplomat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Prima săptămână a programului ”ForeignDiplo”, destinat diplomaților din CARICOM și Africa Subsahariană, a inclus, pe lângă prelegeri, și vizite la Palatul Parlamentului, la Palatul Cotroceni și la Academia Română, pentru o experiență nemijlocită cu arhitectura instituțională a României.

Ambasadorul Doru Costea, fost Secretar de Stat pentru Afaceri Globale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a descris provocările noului mileniu participanților la ”ForeignDiplo”, accentuând necesitatea tuturor statelor de a aborda probleme globale, ca proliferarea armelor nucleare, schimbarea climatică, amenințările aduse securității spațiului virtual și stagnarea economică.

Abordarea temei economice a început, la ”ForeignDiplo”, cu intervenția referitoare la statutul actual al economiei mondiale a lui Sergiu Manea, CEO al Băncii Comerciale Române. A continuat cu Robert Uzună, vicepreședinte al Asahi Group Holdings și fost diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, care a accentuat implicațiile diplomației economice și importanța gândirii strategice în crizele economice. O analiză aplicată asupra statutului economiei românești a fost realizată de Liviu Voinea, viceguvernator al Băncii Naționale a României.

Ambasadorul Sorin Ducaru, fost Asistent al Secretarului General al NATO pentru Riscuri de Securitate Emergente, a prezentat participanților la ”ForeignDiplo” spațiul cibernetic în lumina amenințărilor de securitate, ca nou domeniu al confruntării, dar și elementele sale specifice, care l-au transformat într-una dintre cele mai mari provocări ale secolului nostru.

Doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a prezentat astăzi diplomaților din cadrul ”ForeignDiplo” istoria sistemului românesc de management al situațiilor de urgență și de reziliență în fața dezastrelor. Legislația bine armonizată, operativitatea instituțională, alături de campaniile de prevenție și pregătire a populației sunt premisele unei coordonări eficiente în cazul situațiilor de urgență.

Reprezentantul Organizației Internaționale a Migrației la București, Maria Voica, a dezbătut, alături de participanții la ”ForeignDiplo”, fenomenul complex al migrației – cauze, soluții, atitudinea societății fata de migranți – concluzionând că migrația este un fenomen natural cu care omenirea s-a confruntat dintotdeauna.

Participanții la programul ”ForeignDiplo” au vizitat Departamentul Consular al Ministerului Afacerilor Externe și s-au familiarizat cu procedura asistenței consulare pe care România o oferă cetățenilor români din diaspora, dar și străinilor care ne vizitează țara. Serviciile consulare oferite de România au reprezentat un subiect de interes major pentru diplomații străini, care au găsit aici surse de inspirație pentru dezvoltarea serviciilor consulare ale țărilor din care provin.

”ForeignDiplo” s-a încheiat cu ceremonia de acordare a certificatelor de participare.

23 Septembrie 2018