„Documente Diplomatice Române. 1914-1918”

Institutul Diplomatic Român (IDR) a organizat în data de 27 martie evenimentul de lansare a volumului „Documente Diplomatice Române. 1914-1918”, care aduce în prim-plan o perioadă crucială din istoria națională: anii Primului Război Mondial.

Volumul, editat de Ovidiu Bozgan (coord.), Daniel-Valeriu Boboc, Cristian-Tudor Șerban și Delia Voicu, reprezintă omagiul adus trecutului nostru diplomatic. Data lansării, aleasă simbolic în 27 martie, marchează un moment de răscruce din istoria noastră, votul decisiv din Sfatul Țării de la Chișinău, care a consfințit unirea Basarabiei cu România.

Am avut onoarea de a avea la prezidiu personalități ale istoriografiei din România, oameni de știință și de cultură, atât din țară, cât și din vecinătate. Printre aceștia, s-au numărat: academicienii Alexandrina Cernov și Vasile Pușcaș, profesorul Bogdan Murgescu de la Universitatea din București, Igor Cașu, director al Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, și Doru Liciu, șeful serviciului Unitatea Arhive Diplomatice, MAE.

În cadrul discuțiilor moderate de directoarea generală a IDR, Liliana Popescu-Bîrlan, au fost evocate subiecte deosebit de interesante, referitoare la rolul diplomației române în contextul Primului Război Mondial și la contribuția acesteia la realizarea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918.

Volumul „Documente Diplomatice Române. 1914-1918” reprezintă un tribut adus curajului și dăruirii celor ce au luptat pentru țara noastră în vremuri tulburi, dar și un pilon pentru înțelegerea și valorificarea învățămintelor din trecut.

Cei interesați sunt invitați să consulte volumul în cadrul bibliotecii Institutului Diplomatic Român.

Foto credit – Vlad Ciobotariu



Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii cookie-urilor.