- aprilie 12, 2023
- Posted by: IDR
- Categories: Conferințe și dezbateri, Evenimente
Institutul Diplomatic Român a găzduit astăzi, 12 aprilie, dezbaterea „Cheltuielile de apărare în Europa. Ce rol își asumă Germania și ce model de leadership poate oferi?”.
În cadrul evenimentului, organizat de Friedrich Ebert Stiftung și moderat de d-na Liliana Popescu-Bîrlan, director general al IDR, și-au expus opiniile dl. Wolfgang Hellmich – membru al Bundestag-ului (Comisia pentru Apărare) și al Adunării Parlamentare NATO, și dl. Claudiu Degeratu – expert de politică externă și securitate.
Dl. Hellmich a explicat noua structură a bugetului federal german pentru apărare. Potrivit parlamentarului german, potențialul de reacție rapidă în plan politic și militar al țărilor europene este condiționat de schimbarea mentalității politice și de coordonarea dintre instrumentele de acțiune militară și cele diplomatice. Dl. Hellmich a precizat că strategia pentru apărare a Germaniei, căreia i-au fost alocate 100 de miliarde euro în plus față de bugetul anual de 2%, face parte dintr-un plan mult mai complex care include și securitatea energetică și cibernetică. Concluzia dumnealui, potrivit căreia libertatea nu este gratis și se obține prin efortul comun și consensul tuturor statelor europene membre NATO, a reafirmat obiectivul primordial al Germaniei și al Alianței – susținerea democrației la nivel global.
Dl. Degeratu a explicat situația generală a investițiilor în apărare din Europa, subliniind că este nevoie de luarea în considerare a tuturor scenariilor pe termen mediu și lung. Domnia sa a insistat că planul de sprijin pentru Ucraina trebuie completat de o strategie privind Federația Rusă. Apărarea teritorială trebuie revigorată și corelată cu conceptul de pregătire, ambele trebuind să fie discutate la nivel supranațional. Consensul privind securitatea europeană se obține prin adeziunea la un set de principii privind prioritățile comune de securitate, iar amenințarea rusească trebuie tratată în cadrul priorităților comune.