ProDiplo@IDR – față în față cu arta diplomației – comunicare și protocol diplomatic

În prima săptămână a programului „ProDiplo”, lectorii Camelia Dinu, Maura Cotfas, Oana Marinescu, Răzvan Chiruță și Cristian Dimitriu le-au oferit cursanților perspective noi asupra corectitudinii și eleganței în limba română și în limba engleză, asupra comunicării și prezenței on-line, asupra modului corect de selecție a informațiilor veridice din presa românească și internațională, dar și asupra agențiilor de presă. De asemenea, cursanții „ProDiplo2018@IDR” au făcut o vizită în studioul de știri al Televiziunii Române, în cadrul căreia Ioana Dumitrescu a abordat tema interacțiunii oficial-jurnalist din dublă ipostază: cea a jurnalistului și cea a invitatului într-o emisiune.

Au continuat, în cadrul „ProDiplo@IDR”, întâlnirile cu practicieni, diplomați și jurnaliști, care le-au împărtășit cursanților din experiența lor profesională legată de practica diplomatică a corespondenței, de leadership, de arta oratoriei, de comunicarea publică instituțională, de circumstanțele apariției știrilor false, precum și de provocările întâmpinate de jurnalist în situații de criză. Le mulțumim lectorilor Theodor Paleologu, Simina Șeuleanu, Doris Mircea, Dragoș Sasu Vulvara și Simona Spinaru pentru maniera deschisă în care au susținut prelegerile.

În cea de a treia săptămână „ProDiplo” a avut loc „Atelierul de argumentare aplicată”, susținut de echipa de la Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR. Dincolo de faptul că au învățat cum să structureze argumente și contraargumente, cursanții „ProDiplo” au observat modul constructiv de desfășurare al unei dezbateri și l-au pus în practică prin activități de grup, lucru care a reprezentat nu numai o cunoaștere reciprocă mai profundă, ci și evidențierea capacității de empatie și fairplay în orice tip de situații sociale. De asemenea, au avut ocazia de a experimenta situațiile de comunicare și socializare din cadrul unei recepții.
Le mulțumim lectorilor Emanuel Beteringhe, Nae Șovăială și Dan Petre pentru stilul didactic original și antrenant pe care l-au folosit!

Cea de a patra săptămână a programului ProDiplo a debutat cu elemente de limbaj diplomatic contextualizat, a continuat cu seminarul de dicție, cu prelegerea despre psihologie comportamentală și s-a finalizat cu perspective în vederea îmbunătățirii comunicării public-privat.
Lectorii Simona Spinaru, Mihaela Chirac, Dragoș Iliescu și Robert Uzună le-au oferit cursaților ProDiplo noi perspective de abordare a acestor tematici și au facilitat desfășurarea activităților într-un mediu dinamic.

A debutat modulul al doilea al programului „ProDiplo@IDR”, respectiv protocolul diplomatic, componenta „etichetă”. Cu sprijinul lectorilor Sandra Gătejeanu Gheorghe, Alexandru Ciucu și Cleopatra Coșuleț, cursanții au parcurs regulile etichetei diplomatice, inclusiv ale celei regale, și au evidențiat importanța accesoriului vestimentar ca detaliu cultural, precum și ca transmițător al unor mesaje politico-diplomatice. Totodată, au început studiul componentei „ceremonial” a protocolului diplomatic cu elemente de organizare a evenimentelor oficiale intra muros, alături de ambasadorul Călin Fabian.

Au trecut șase săptămâni de experiențe educaționale diverse legate de comunicarea și protocolul diplomatic, încheiate alături de lectorii Călin Fabian, Dan Petre și Cristina Turnagiu Dragna, care le-au oferit cursanților lecții din practica lor profesională privind organizarea evenimentelor protocolare și construirea unei ținute ca mijloc de branding personal.

30 iulie 2018