Mesajul Președintelui Institutului Diplomatic Român

Mesaj președinte

       Institutul Diplomatic Român este singura organizație din ansamblul instituțional al României care oferă cadrul necesar acumulării de cunoștințe profesionale în arta diplomației, atât diplomaților de carieră sau personalului Ministerului Afacerilor Externe, cât și altor persoane interesate de domeniu.
       Prin însușirea acestui rol crucial pentru evoluția pe termen lung a relațiilor externe, Institutul Diplomatic Român și-a asumat o responsabilitate onorantă.

       Pentru instruirea desăvârșită a membrilor Corpului Diplomatic și Consular al României, în spiritul profesionalismului și al supremației interesului național, este necesară o pregătire integrată, axată cu precădere pe dezvoltarea personală. Comunicarea, cultura, empatia, inteligența și viziunea de ansamblu sunt atribute pe care Institutul își dorește să le promoveze prin intermediul fiecărui absolvent. Totodată, prin programele de formare și dezvoltare profesională pe care le propune anual, Institutul oferă oricărui profesionist interesat de provocările și dinamica actualei scene internaționale instrumentele necesare pentru decodarea domeniului atât de cuprinzător al diplomației, care include istoria și teoria relațiilor internaționale, evoluțiile contemporane din lumea politică internațională, tehnicile diplomatice de mediere și negociere, eticheta și protocolul, dreptul internațional și european, alături de studii regionale și specifice sau de studii ale limbilor și civilizațiilor străine.

       Aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, Institutul Diplomatic Român furnizează expertiză prin studii, analize strategice și lucrări de specialitate din domeniul relațiilor internaționale, atât ministerului, cât și instituțiilor publice românești. Preocuparea Institutului pentru Orientul Mijlociu și Nordul Africii, Africa Subsahariană, Asia-Pacific, America Latină, precum și pentru spațiul Euro-Atlantic și vecinătate se materializează în dezvoltarea și aprofundarea relațiilor externe ale României.

       În aceeași măsură, prioritară pentru Institutul Diplomatic Român este și editarea memorialisticii diplomatice. Dincolo de relevanța lor istorică, documentele diplomatice românești, atent păstrate în Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, reprezintă autentice lecții de diplomație, actuale și utile în construirea proiectului nostru pentru viitor.

Teodor Meleșcanu
Ministrul Afacerilor Externe