Induction Seminar for Foreign Diplomats

”Welcome to Romania!”

Institutul Diplomatic Român și Ministerul Afacerilor Externe au organizat, în perioada 15 – 16 noiembrie 2017, evenimentul “Welcome to Romania – Induction Seminar for Foreign Diplomats”, dedicat diplomaților străini recent acreditați la București. Acest model de seminar, organizat pentru prima dată în România, a avut drept scop sprijinirea diplomaților străini în vederea înțelegerii realităților politice, economice și culturale ale țării noastre și a fost structurat pe parcursul a opt sesiuni interactive, susținute de vorbitori relevanți atât din sectorul public, cât și din cel privat.

Induction Seminar for Foreign Diplomats

Seminarul s-a deschis cu o radiografie a sistemului constituțional din România, completată de prioritățile diplomației parlamentare, și cu o prezentare a partidelor politice.

Calendarul și prioritățile politicii externe a României în 2018 au fost prezentate de către oficialii MAE. Printre acestea se numără întărirea parteneriatelor strategice euro-atlantice și regionale, asistența pentru dezvoltarea și sprijinul Republicii Moldova, candidatura României la OCDE și pentru un loc de membru nepermanent la Consiliul de Securitate al ONU. De asemenea, diplomații străini au putut afla detalii cu privire la dezvoltarea carierei diplomatice, dar și cu privire la modul în care se desfășoară examenul de admitere în Corpul Diplomatic și Consular al României, oficialii MAE precizând că România are a doua rețea de consulate din Europa, după Spania.

În a treia sesiune a seminarului a fost conturat rolul României ca furnizor de securitate, cu accent pe crizele din Orientul Mijlociu și vecinătatea estică, dar și implicarea României în eforturile de reabilitare post-conflicte și în asigurarea asistenței pentru dezvoltare ca donator.  

Seminarul a abordat, în continuare, contribuția României la o Europă prosperă și sigură, punându-se accent pe asigurarea președinției rotative a Consiliului Uniunuii Europene de către România în 2019, pe dialogul și cooperarea dintre ONG-urile care activează în domeniul educației și incluziunii sociale, dar diplomații străini au aflat și cum se integrează România la strategiile UE, prin expertiză și dezbateri publice.

A doua zi a evenimentului s-a deschis cu o prezentare a perspectivelor economiei României, inclusiv în context european și regional. De asemenea, a fost prezentată candidatura României la OCDE, fiind subliniate beneficiile pe care le-ar putea aduce accederea la această organizație internațională. Nu în ultimul rând, diplomații străini au avut ocazia să se familiarizeze cu o serie de aspecte regionale legate de securitatea energetică.

Discuțiile au continuat cu prezentarea oportunităților economice existente în România pentru investitorii străini și a rolului pe care România îl are ca investitor în context regional și global. Reprezentanți ai mediului privat au enumerat beneficiile pe care le oferă România, precum dimensiunea pieței interne și orientarea geopolitică.

Photo credit: Auraș Mihaiu