Acțiunea Diplomatică 2018@IDR

Începând cu 1 octombrie 2018, cea mai nouă generație de diplomați ai Corpului Diplomatic și Consular al României a urmat, timp de 6 săptămâni, cursurile programului „Acțiunea Diplomatică”, organizat de Institutul Diplomatic Român.

„Acțiunea Diplomatică” a integrat modulele de cunoaștere a organizării interne a MAE și de familiarizare cu principalele dosare de actualitate ale politicii externe. Diplomații și ambasadorii cu experiență ai diplomației române le-au împărtășit mai tinerilor lor colegi gânduri și lecții din activitatea lor profesională.

În programul „Acțiunea Diplomatică” a urmat modulul ‘România: o cunoaștem mai bine, o promovăm mai bine!’, care a vizat înțelegerea statului și a societății românești actuale, prin apelul la reperele naționale politice, economice, instituționale, istorice și culturale. Întâlnirile și vizitele efectuate la Parlamentul României, la Academia Română, la Banca Națională a României și la muzeele de referință din arealul bucureștean au fost în măsură să ofere diplomaților debutanți o perspectivă asupra rolului pe care îl au în conservarea și promovarea valorilor naționale.

Modulul de protocol al „Acțiunii Diplomatice” a permis diplomaților debutanți familiarizarea cu regulile etichetei și cu ceremonialul organizării evenimentelor oficiale.

Foști miniștri de externe ai României și șefi ai misiunilor diplomatice le-au împărtășit diplomaților debutanti experiențe care să îi inspire în construirea unui cariere diplomatice de succes în serviciul țării.

În cadrul programului “Acțiunea Diplomatică”, diplomații debutanți au vizitat Palatul Elisabeta și au avut o întrevedere cu Alteța Sa Regală Principele Radu.

Modulul de comunicare a încheiat programul „Acțiunea Diplomatică”. Experiența directă în studiourile de televiziune și de radio și interacțiunea cu jurnaliști de politică externă le-au indicat diplomaților debutanți modul de construire a dialogului cu presa. În același timp, psihologia comportamentală, raportată la individ și la popoare, dicția și arta argumentării și a oratoriei, au reprezentat ultimele teme abordate în parcursul educațional menit să le arate participanților nu numai competențele necesare pentru a fi buni profesioniști ai diplomației, ci și cele necesare pentru a fi oameni compleți și complecși.

Întrevederea cu ministrul afacerilor externe și președintele Institutului Diplomatic Român, Teodor Meleșcanu, a avut loc la finalul programului de pregătire destinat diplomaților debutanți – “Acțiunea Diplomatică2018@IDR”.

9 noiembrie 2018